Fever Ray «s/t»

Friksjon og motstand

Medieskye Karin Dreijer Andersson solodebuterer etter 10 år med electro-avantgarde-pop duoen The Knife. For oss nordmenn er hun mest kjent som den rare og fengslende stemmen på Röyksopp hiten «What Else Is There». Og hun synger også på to av sangene på deres nye skive «Junior» som GD ga terningkast 4. Karin trekker med seg mye fra sitt arbeid i The Knife; både klang og struktur er lett gjenkjennelig. Derimot er det mindre fokus på electro-elementene og det er dunkelere og mørkere. Fra å være i et rart og fengslende hus, beveger hun med alter egoet Fever Ray seg ned i den mørke og fuktige kjelleren. Og der nede vil du møte det du frykter mest.

Med sitt soloprosjekt oppsøker hun både friksjon og motstand, uten at man som lytter trenger å gå hele veien sammen med henne. For å ta en snarvei kan man dra paralleler til artister som Kate Bush, Frank Zappa og Diamanda Galas. Musikere med klare kunstneriske trekk. Fever Ray unngår hele veien å bli plump, platt eller pinlig «arty farty» med eksperimenteringen sin. Slik som feks Mike Patton innimellom gjør. Til det er troen, uttrykket og sangene for sterke. Man tror på henne når hun synger «I put my soul in what I do» i låta «When I Grow Up». Vokalmessig jobber hun videre med modulasjon av stemmen sin, selve kjennemerket til The Knife. Den dras ofte ned i lavere frekvenser, eller den vrenges digitalt til det ugjenkjennelige.

Artisten Karin Dreijer Andersson blir man heldigvis aldri helt klok på. Hun fortsetter å skape spennende og fengslende musikk og er alltid like fokusert og tilstedeværende i sitt arbeid. Det er ikke annet å gjøre enn å sitere henne med «give me more, give me more, give me more» fra det geniale åpningssporet «If I Had A Heart». En sang så dyster og hypnotiserende at den får brorparten av norske svartmetallere til å fremstå som kjedelige og konforme.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s