Green Day «21st Century Breakdown»

Mye for pengene

I 1994 skrøt en kamerat av meg uhemmet av et band som akkurat hadde gitt ut «Dookie» i USA: «Dette bandet er bedre enn The Beatles!». Green Day hadde gått den lange veien med mange turnéer; deriblant som oppvarmere for norske So Much Hate nedover i Europa. I etterkant har det gått opp og ned; men med salgstall som få «punkband» kan vise til. Og med det Bush-kritiske American Idiot (2004) slo det de gjennom for alvor. Med «21st Century Breakdown» kommer de til å holde seg i teten av storselgerne, for trioen leverer sinnsykt bra; gang på gang, som det heter i «Idol». Green Day fyrer av med tittelsporet som starter opp som en flott mid-tempo låt men halvveis øker takten og låten endrer karakter til en hissig keltisk-punk sang. Deretter bærer det utpå igjen med singelen «Know Your Enemy» som får huden til å nuppe seg. Og slik fortsetter de hele veien; totalt 18 spor og over en time med musikk! Albumet har bra spennvidde og med så mange bra sanger går man ikke lei. Dessuten er det ikke øs-pøs hele veien; selv om de alltid ender opp med kjapp pop-punk, selv om sangen starter opp som en ballade.
Green Day har med dette albumet blitt pop-punkens svar på storslåtte, pompøse og sterke Manic Street Preachers. Også tekstmessig minner de denne gang mye om britene i Manic. For hva gjør man når «store og slemme» Bush som fikk gjennomgå forrige gang er erstattet med messias Obama? Da vender man blikket innover og tar tak i sine egne demoner.
Metallicas «Dreath Magnetic» (DM) ble kritisert av fansen for den ekstremt harde komprimeringen som fjernet all dynamikk.  Også denne platen er skrudd veldig høyt og komprimert hardt, men det tipper ikke over som det gjør på «DM». Det er ikke annet å gjøre enn å ta av seg hatten – Green Day har nok en gang levert sinnsykt bra.
Reklamer

One thought on “Green Day «21st Century Breakdown»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s