Tre nøtter til Lillehammer

Med ribbe og lefse innabords blir man lett sedat og gammelmodig. «Veteranene» i Cockroach Clan spilte derimot en av sine beste konserter gjennom 16 år foran hjemmepublikummet 2. juledag.

COCKROACH CLAN, TRAKTOR
Felix, Lillehammer

Er man klaustrofobisk anlagt, er ikke en tur ut på byen i romjula engang noe å vurdere. På Felix var trengselen stor og køen ved baren minte mest om rekken av gamle russiske damer som ventet for å kjøpe kål engang på 80-tallet. Lillehammer-bandet Traktor dro med publikum ned i kjelleren da de løftet opp skuffa og kjørte avgårde med kjetting. Amerikanerene har ørken-rock, mens med Traktor har vi vår egen fjellvidde-rock. Tung, repetativ og gitar-riff-basert blues-rock, populært kalt Stoner; her med rautevokal og med fokus på trøkk. De spilte et langt sett til å være oppvarmere og mottok underveis høfflig applaus.

Fullpakka Felix
«Velkommen til gards. Vi er Cockroach Clan!» utbasunerte vokalist Billy i halv-ett tida, kledelig antrukket i englehvitt. Med Bowler-hatt og spaserstokk var han lett gjennkjennelig som en av «the Droogs» fra Stanley Kubricks filmatisering av «A Clockwork Orange». Traktoren fikk stå igjen utpå jordet, mens et fullpakket Felix tok del i den vesentlig mer lystige og livlige turen med kakerlakk-klanen. Og dermed oppstod vill og kåt romjulsdans i salen. Jeg så Cockroach tidligere i desember da de toppet plakaten på «Oslo Pønkråkk Festival». Da gikk det i mange seige låter foran en gjeng med mette og livstrøtte pønkere som hadde opplevd alt. Men på Lillehammer gikk det unna og latteren satt løst i lokalet.

«Mr Porn»
Selvironien glødet varmt da de introdusere «Barbies on Drugs» fra 1995 med «Dette er fra den tida da vi var jævlig politisk korrekte… og det er vi vel ennå», lo Billy før han ironiserte over at gitarist og låtskriver Akke nå tjener til livets opphold i ei pornosjappe. «Så «Mr. Porn», denne har du skrevet til deg sjøl», gliste Billy. Cockroach har en god porsjon humor og Akke lirer alltid av seg noen velplasserte linjer når det oppstår situasjoner oppe på scenen eller i salen. De er et band som eksisterer fordi det er gøy, og siden brorparten av medlemmene er aktive musikere i andre konstellasjoner, holder de et høyt nivå.

Spilte med gips
Med all sunn fornuft og smerter lagt til side, spilte gitarist Akke den drøyt timeslange konserten med ett brukket håndledd i gips og det andre med en kraftig brist uten at det ble gjort særlig nummer av. Og i sånne situasjoner er smertestillende remedier greie å ha for hånden. Men å spille på sitt eget utested er ingen garanti for tilgang på øl. Allerede tidlig på kvelden gikk det tomt på scenen. Og da arrangøren ikke umiddelbart fylte på til tørste musikere, spanderte publikum gladelig.

Topp tre
Sammen med «Statens Menn» avsluttet kjærlighetsvisa «New England» en minneverdig kveld. Gjennom 16 år har jeg sett en del konserter med Cockroach Clan. Bandets formkurve har pekt både opp og ned, men kveldens forestilling er notert som en av topp tre

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s